VÁLLALKOZÓI ÉS ÉLETPÁLYA ÉPÍTÉS – LEDŐNÉ DOLMÁNY MÁRIA

A foglalkozás vezetője: Ledőné Dolmány Mária

Az előadó bevezetésként megemlíti, hogy a felnőttkor komoly felelősséggel jár, családot alapít az ember, és el kell tartania tisztességesen a családját.
Más szabályok lesznek, mint az iskolában, sok szabályt magának kell megalkotnia és betartania majd felnőtt korban az embernek, ez sokszor nehéz, de nélkülözhetetlen.
A cél az, hogy olyan foglalkozást, munkát válassz, amelyben örömödet is leled – mert így könnyebb. Azt hivatásnak hívják, ha az ember szereti is, amit csinál, és még fizetést is kap érte.
Ehhez azonban sokat kell tenni, elsősorban tanulni, és hallgatni azokra a felnőttekre, akiknek feladatuk a gyermekkorotokban segíteni a minél jobb választásokhoz.
A segélyekre és a közmunkára alapozni hosszú távon nem okos dolog, ettől óvnálak benneteket.
A munkában az alkotást kell keresni és megtalálni, ez lenne a szerencsés. Egy közösségben alkotni, másokkal együttműködve – az a legnemesebb kihívás és feladat.
Dolgozni kell, a munkaerőpiacra belépni nem lehetőség, hanem kötelező! Csak rajtad múlik, miből és hogy fogsz megélni.
El kell döntened hamar, még itt az általános iskola végén, hogy tanulni szeretnél vagy minél hamarabb bekerülni a munka világába. Ha tanulni akarsz, akkor ott a gimnázium, ide viszont csak annak érdemes menni, aki egyetemet vagy főiskolát szeretne végezni.

A legtöbben szakmát fogtok tanulni. Ha nem „lótifuti” vagy ahogy ti szoktátok fogalmazni csúnyán: „csicska” akarsz lenni, akkor áldozatos munkát kell belefektetned az általános iskola utáni szakmaszerzés néhány évébe.
Az előadó végül összefoglalja a beszélgetést. Hangsúlyozza, hogy célszerű lenne, ha mindenki megtalálná a neki legmegfelelőbb szakmát, hogy örömét találja a munkájában, és még meg is tudjon belőle élni.

Pusztakovácsi-vállalkozóis ismeretek-Ledőné Dolmány M-1 Pusztakovácsi-vállalkozóis ismeretek-Ledőné Dolmány M-2 Pusztakovácsi-vállalkozóis ismeretek-Ledőné Dolmány M-3 Pusztakovácsi-vállalkozóis ismeretek-Ledőné Dolmány M-4 Pusztakovácsi-vállalkozóis ismeretek-Ledőné Dolmány M-5